Χαλάνδρι 2106801650, ΙΑΣΩ Παίδων 2106383000, ΙΑΣΩ General 2106502000   6945871287   Συμβουλές  Οδηγίες για το Χειρουργείο  Σύνδεσμοι  Videos

Φροντίδα φωνής

Εάν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επαγγελματικά, είστε δηλαδή τραγουδιστής, κληρικός, καθηγητής, ηθοποιός, κλπ τότε πρέπει να δώσετε μέγιστη σημασία στη σωστή χρήση και φροντίδα της φωνής σας. Παρακάτω δίνονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιεινής της φωνής:

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

   Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσληψη νερού. Συνιστάται λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδές λεπτόρρευστη δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις φωνητικές χορδές. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

ΠΥΚΝΟΡΕΥΣΤΗ ΒΛΕΝΝΑ

Η πυκνόρευστη βλέννα αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο βλεννολυτικό φάρμακο και λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Παρά τα μέτρα αυτά κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν την αίσθηση της πυκνόρευστης βλέννας στο λάρυγγα ή στις φωνητικές τους χορδές. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στο λάρυγγα (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

     Αποτελεί σύνηθες πρόβλημα ατόμων που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Απαντάται σε άτομα με υπερβολική έκκριση βλέννας ή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο ιατρός σας θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα σας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες: καταπιείτε, πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε το λάρυγγα αθόρυβα (ο ιατρός σας ή ένας λογοθεραπευτής θα σας το μάθουν).

ΓΑΣΤΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

     Μολονότι η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και στο λάρυγγα συχνά οδηγεί σε οπισθοστερνικό καύσο αρκετοί ασθενείς ποτέ δεν αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα. Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό την μείωση παραγωγής του οξέος του στομάχου.

ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ / ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

» Μη μιλάτε υπερβολικά

» Διαλέξτε τις λέξεις σας προσεκτικά.

» Μη μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο

» Αν πρέπει να μιλήσετε στο τηλέφωνο λόγω επαγγέλματος τότε ξεκουράστε τη φωνή σας για δέκα λεπτά κάθε 2-3 ώρες.

» Πρέπει να μιλάτε χαμηλά και σταθερά

» Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Αν είναι απαραίτητο μιλήστε κοντά στον ενδιαφερόμενο ή κάντε χρήση φορητού ενισχυτή(ρωτήστε τον ιατρό σας ή το λογοθεραπευτή σας για περισσότερες λεπτομέρειες).

» Αποφύγετε να φωνάζετε ή να κραυγάζετε. Υπάρχουν πολλοί πιο ωραίοι τρόποι για να τραβήξετε την προσοχή όπως για παράδειγμα να σφυρίξετε ή να χτυπήσετε παλαμάκια.

» Το κάπνισμα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τη φωνή σου. Χρόνιος ερεθισμός των φωνητικών χορδών από το κάπνισμα οδηγεί σε χρόνια λαρυγγίτιδα, πολύποδες φωνητικών χορδών ή καρκίνο λάρυγγα.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ

» Αντισταμινικά/Αποσυμφορητικά.

» Τοπικά αναισθητικά κλπ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσπάθησε να αποφύγεις περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό. Σε περιοχές με ξηρό πολύ κλίμα μπορείς να χρησιμοποιείς υγραντήρα.

Το Ιατρείο

Το ιατρείο της Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου Καρέλα Μαριάννας λειτουργεί στο Χαλάνδρι σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο και διαθέτει όλον τον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για πλήρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων ωτών, ρινός, λάρυγγα και γενικότερα των προβλημάτων υγείας στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου σε παιδιά και ενήλικες.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Κηφισίας 354, Χαλάνδρι, Τ.Κ.: 15233

2106801650  6945871287

ΙΑΣΩ Παίδων 2106383000
ΙΑΣΩ General 2106502000

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας

Που Βρισκόμαστε